Recyclen van elektronica

Het terugwinnen van waardevolle grondstoffen uit afgedankte elektronica is de kern van Mirec. Dit doen wij door middel van onze verfijnde machines, technieken en kennis. Wij verzamelen, scheiden en verwerken elektr(on)ische apparatuur. De grondstoffen die wij hierdoor terugwinnen, worden vervolgens gebruikt voor de productie van nieuwe apparaten of producten.

Autoriteit op circulaire e-recycling

Mirec, geboren uit een elektronicaproducent, leidt de weg in het terugwinnen van grondstoffen uit elektronica. Sinds de late jaren negentig optimaliseren we voortdurend onze processen, voldoen we aan wet- en regelgeving en ondersteunen we producenten in hun duurzaamheidsdoelstellingen.

Duurzaamheid zit in ons DNA. Daarom is Mirec dé partner voor een groenere toekomst.

Ontzorging

Wij ontzorgen onze klanten door ons uitgebreide pakket aan diensten, van logistieke oplossingen tot registraties en rapportages.

Betrouwbaarheid

Wij zijn een WEEELABEX / Cenelec- gecertificeerde elektronicarecycler en een betrouwbare partner in grondstoffenwinning.

Veiligheid

De veiligheid van ons team en onze klanten staat centraal. Wij hebben certificaten behaald omtrent onze processen die de veiligheid waarborgen.

Terugwinnen van
waardevolle grondstoffen

Wij winnen jaarlijks een enorme hoeveelheid grondstoffen terug. Dit realiseren wij door onze complexe verwerkingsfaciliteit, met een uitgebreide set en samenstelling van shredders en scheidingsmachines, beheerd en bediend door een team van kundige specialisten.

Het sorteren en recyclen van diverse materialen vraagt om gespecialiseerde faciliteiten, vooral bij complexe materiaalsamenstellingen zoals elektronica. Elektronica bevat gevaarlijke stoffen die met zorg verwijderd dienen te worden. Wij zoeken continu naar innovatieve, efficiëntere en betere verwerkingprocessen. Onze recycling- en hergebruikspercentages voldoen aan de eisen zoals gesteld in de WEEE-directive.

Deze percentages worden nauwkeurig berekend volgens strikte protocollen en zijn altijd verifieerbaar. Hierdoor definiëren wij de norm in de gehele keten van verwerking en recycling van elektrische en elektronische apparatuur.

Staal, aluminium, kunststoffen en (edel)metalen

Wij recyclen jaarlijks 80.000 ton elektronica, waarbij we op grote schaal waardevolle grondstoffen terugwinnen, waaronder staal, aluminium, kunststof, en (edel)metalen. Deze aanpak draagt bij aan het behoud van grondstoffen en vermindert de noodzaak om nieuwe grondstoffen te winnen. Dit resulteert in energiebesparingen en een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot.

Vernietiging onder toezicht

Wanneer datadragende apparaten niet meer hergebruikt mogen worden, zorgen wij ervoor dat deze fysiek worden vernietigd. De apparaten worden door middel van ultramoderne verwerkingslijnen verwerkt en vernietigd, met behoud van grondstoffen.

Duurzaamheidsrapportage

De duurzaamheidsrapportage(s) geven inzicht in de recycling- en recoverypercentages van apparatuur. Deze data laten dus concreet zien hoe verantwoord wij de afgedankte elektronica hebben verwerkt. Door het inzichtelijk maken van deze data kun jij jouw duurzaamheidsdoelstellingen gemakkelijker verantwoorden.

Zes belangrijke recycle-overwegingen voor producenten

Het vernietigen van elektronica in overeenstemming met productgaranties en wettelijke voorschriften is een belangrijk aspect van producentenverantwoordelijkheid en duurzaam afvalbeheer. Hier zijn 6 belangrijke punten om te overwegen:

Productgaranties

fabrikanten bieden vaak productgaranties. Dit biedt bescherming aan de consument tegen defecten met recht op reparatie, vervanging of terugbetaling.

Milieuvriendelijke vernietiging

Veilige afvoer van schadelijke stoffen en recycling van waardevolle materialen.

Herstelbare onderdelen

Stimuleren van circulaire economie door het behouden van herbruikbare onderdelen uit defecte elektronica.

Compliance met wet- en regelgeving

Voldoen aan regionale regelgeving voor afvalbeheer, recycling en milieuvriendelijke vernietiging van elektronica.

Transparantie en rapportage

Als producent kun je aangemoedigd worden om afvalbeheerpraktijken en rapportage over vernietiging te delen.

Circulaire economie overwegingen

Streven naar productontwerp dat reparatie, hergebruik en recycling bevordert, vermindert de noodzaak van vernietiging en verlengt de levensduur van producten.

Producenten moeten zich bewust zijn van hun verantwoordelijkheden en streven naar duurzame praktijken bij de behandeling van afgedankte elektronica. Het verminderen van afval, het maximaliseren van het hergebruik van materialen en het voldoen aan milieunormen zijn allemaal belangrijke overwegingen.

Het verwerkingsproces van elektr(on)ische apparaten: hoe werkt het?

Het verwerkingsproces van elektr(on)ische apparaten bestaat uit vier stappen:

Stap 1: het inzamelen van apparatuur

We zamelen elektr(on)ische apparatuur in, variërend van kleine hoeveelheden tot bulk. Vaak komt deze apparatuur van eindgebruikers die hun IT-infrastructuur willen vernieuwen en die van hun oude apparatuur af willen. Onze logistieke oplossingen stroomlijnen vervolgens dit proces.

Stap 2: het hergebruiken van apparatuur

In overleg met de klant testen en selecteren we de binnenkomende IT-apparatuur grondig, voordat deze voor hergebruik wordt ingezet. Door apparatuur opnieuw in te zetten, wordt de levensduur hiervan verlengd.

Stap 3: het recyclen van apparatuur

Wanneer hergebruik niet haalbaar is, gaan we over op recycling, waarbij we elektr(on)ische apparaten op verantwoorde wijze verwerken en vernietigen.

Stap 4: het terugwinnen van waardevolle grondstoffen

Het resultaat omvat teruggewonnen metalen, kunststoffen en andere materialen, klaar om opnieuw als grondstof te worden gebruikt.

Maatwerk op het gebied van logistieke oplossingen

Wij gaan verder dan alleen de recycling en verwerking van elektr(on)ische apparatuur. Wij bieden op maat gemaakte logistieke oplossingen. Hierbij zorgen we voor een vlekkeloze en veilige beweging van IT-assets, zowel van als naar jouw bedrijf. 

Bij onze logistieke oplossingen houden we rekening met uiteenlopende regionale, nationale en internationale logistieke eisen. De zendingen voldoen aan de gewenste veiligheidsniveaus en kunnen variëren van individuele apparaten tot volledige containerladingen.

Secured en verzegeld transport

Op de locatie van jouw bedrijf kunnen we zorgen voor een zorgvuldige verzegeling van de emballage voordat ons team deze ophaalt. Totdat de apparatuur bij ons arriveert, blijft de verzegeling onaangetast. Ook de vrachtwagens kunnen we volledig verzegelen voor vertrek en gedurende het transport. Deze verzegeling biedt een extra beschermlaag en garandeert de integriteit van de zending.

Veilige inzameling en transport

Wij verzorgen het transport van IT-middelen met speciaal ontworpen verpakkingscontainers om de apparatuur veilig en efficiënt te vervoeren. Onze verpakkingscontainers zijn ontworpen om schokken en stoten tijdens het transport tot een minimum te beperken, waardoor het risico op schade zeer gering is. Daarnaast bieden wij beveiligde logistiek als extra veiligheidsmaatregel.

Onze certificaten

Maak stappen richting een
Net Zero organisatie

nl_NL